Voor veel vrouwen begint hun zwangerschap met een positieve zwangerschapstest. Deze kan je rustig zelf doen – binnen een paar minuten weet je of je zwanger bent! Het principe is simpel: vrijwel elke zwangerschapstest gebruikt je urine om te checken op de aanwezigheid van het hCG-hormoon. Lees snel verder om te weten te komen wanneer je de test kan doen, waar je ze kan kopen, hoeveel ze kosten en welke soort test bij jouw situatie past!

Wanneer kan je een zwangerschapstest doen?

Timing is belangrijk bij het doen van een zwangerschapstest. Als je te vroeg bent zit er waarschijnlijk nog te weinig hCG-hormoon in je urine, waardoor de test geen uitsluitsel kan geven. Daarom wordt er altijd aanbevolen om de test pas te doen als je minimaal één dag overtijd bent. Er zijn ook (duurdere) zwangerschapstesten op de markt die claimen eerder uitsluitsel te kunnen geven, maar omdat deze tests vaak veel gevoeliger zijn heb je sneller te maken met een vals positief. Verwacht je zwanger te zijn, maar geeft de test anders aan? Probeer het dan over een paar dagen nog eens.

pregnancy-688690_1280

Waar koop je een zwangerschapstest?

Je kunt tegenwoordig op veel plaatsen een zwangerschapstest kopen. Je kan bij elke drogist of apotheek terecht voor het aanschaffen van een zwangerschapstest. Daar kan je ook bij de medewerkers terecht met vragen over de test. Sommige grote supermarkten verkopen ook zwangerschapstesten. Over het algemeen kost een zwangerschapstest zo’n 5 tot 10 euro.

Je kan een zwangerschapstest ook geheel anoniem online bestellen. Vaak heb je hem dan de volgende dag al in huis! Kijk hier voor een uitgebreid aanbod aan zwangerschapstesten.