Dus, je weet sinds kort dat je zwanger bent. Gefeliciteerd! Nu kan het echte werk beginnen!

Hoewel je natuurlijk vooral van je zwangerschap moet genieten, zijn er ook een aantal dingen die gewoonweg moeten gebeuren gedurende je zwangerschap. Dit zijn soms saaie dingen, maar ook soms hele leuke dingen! Hieronder hebben we de belangrijkste dingen die je meteen moet of kan regelen op een rijtje gezet. Probeer niet alles in één weekje te regelen! Je bent 9 maanden zwanger, tijd genoeg dus!

Wat kan je meteen regelen?

Het belangrijkste om meteen te regelen is je eerste afspraak met de verloskundige. Het eerste bezoek vindt meestal na 8-10 weken plaats. Dit is ook wanneer je voor het eerst het hartje van je baby kan horen.

Het klinkt misschien gek, maar heel veel aanstaande ouders wordt ook aangeraden om in de eerste periode (na ongeveer 8-12 weken) alvast op zoek te gaan naar een kraamhulp. Iedereen heeft recht op kraamhulp, maar als je vroeg bent met je aanvraag is de kans het grootst dat de kraamhulp op de door jou gewenste tijden en periodes aanwezig kan zijn. Nóg verder weg, maar eigenlijk net zo belangrijk is de zoektocht naar een geschikte kinderopvang. Vooral in steden kan de wachtlijst ontzettend lang zijn. Wees er dus snel bij.

Tijdlijn

Week 6-12:
– Afspraak maken met verloskundige
– Inschrijven kraamhulp en kinderopvang
– (na 10 weken) termijnecho

Week 13-20:
– Familie en vrienden inlichten
– Nieuwe kleding aanschaffen
– Vruchtwaterpunctie en pretecho (16 weken)
– Alvast nadenken over bevalling: waar en hoe wil je bevallen?
– 20 weken echo

Week 21-39:
– Zwangerschapsverklaring aanvragen voor verlof
– Erkenning van kind regelen
– (uiterlijk 24 weken) baas inlichten
– Kraampakket aanvragen
– (na ong. 34 weken)        Zwangerschapsverlof!